”Împăratul e gol”. Codul manierelor elegante. ”Se cade” ori ”nu se cade”?

Standard

Când întind mâna ”americănește” unui barbat, iar domnia sa mi-o smulge din umăr trăgându-și-o spre buze ca să mi-o sărute ”politicos”, elogiez utilitatea ”Codului manierelor elegante”.
Ca și în cazul ciopârțirii cu cuțitul a chiftelelor, sarmalelor sau mititeilor, biete existențe specifice și ele.
Etc. etc.etc.

Când oamenii se falsifică, devin incongruenți, ascunzând sub fraze politicoase ce gândesc și ce simt doar pentru că se află în fața unor persoane ce ”se cade” să fie ”respectate”, mă îndoiesc de omnipotența Codului manierelor elegante.
Lași Impăratul să umble gol, pentru că ”nu se cade” să i-o spui? Poate răci, se poate zgâria, îl pot înțepa peste tot roiuri de muște.
”It is not OK!”

Copilul care strigă: ”Impăratul e gol!”, în loc să râdă de el ferindu-se să fie văzut, are ”un soft la purtător” al manierelor elegante.

Eu cred că dacă ne funcționează empatia (dacă reușeșim să gândim și să simțim ca și cum am fi – pentru un timp – in pielea altuia, și să nu uităm cum a fost, după ce ne-am întors în pielea noastră), dacă ne funcționează asertivitatea (adică dacă acceptăm drepturile celorlalți și pe ale noastre și le respectăm simultan, nefiind nici supuși statutelor- adică submisivi, nici autoritari sau rebeli- adică agresivi), dacă știm să ascultăm și să punem întrebări spre a ne lămuri înainte de a trage concluzii ferme despre cineva, avem și noi, adulții, un soft la purtător al codului manierelor elegante.

Mai cred că, dacă suntem anonimi pe net și discutăm cu neanonimi, tot acest ”soft” interior ne poate ajuta să nu ne falsificăm. Nu există ”adevăruri” sau cugetări care să nu poată fi spuse elegant unui copil, unui adolescent sau unei doamne de 70 de ani.
Dacă le putem pronunța doar dacă nu știm cu cine vorbim, doar în relația cu un anonim, e cazul să verificăm dacă am achizitionat un ”Cod al manierelor elegante” ca soft „genuin”.

Iar dacă anonimatul/ anonimitatea ne protejează când avem o dorință irepresibilă de a fi agresivi cu ne-anonimi, e cazul să verificăm mai multe ”softuri” personale.

http://download.cnet.com/Windows-Genuine-Advantage-Notifications/3000-2144_4-10646113.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s