Cugetări post-traumă

Standard

Psihologia noastră zice că avem două forme de agresivitate. Una verbală și prin imagini, care lovește și chiar poate îmbolnăvi ori – la limită – ucide suflețelul. Alta fizică, putând răni ori – la limită – ucide corpul.
Tot psihologia asta a studiat reacția oamenilor la spectacole violente și a observat că există personalități pe care vizionarea le incită la violență și altele care sunt imune.
Din violența lagărelor naziste ori comuniste, unii dintre cei încarcerați au ieșit violenți și cu dor de răzbunare, alții iubitori de oameni și iertători.
Freud zicea că e bun catharsisul, teorile contemporane ale inteligenței emoționale spun că e bine să prevenim și să facilităm descărcarea nepericuloasă a violenței.
Perspective. Oameni și oameni.
Suntem într-o lume care dorește secularizarea. E OK ca statul și bisericile să nu se suprapună. Totul e să nu dorească a se suprima reciproc, cu pagube colaterale dintre „civili”.
Dar însă… 🙂
Există pentru unii dintre noi o lume spirituală, pe care credincioși din biserici diferite o văd în forme diferite și o traduc în simboluri diferite. Ori pe care o simțim în felul nostru unic, prin experiențe unice. Eu una, o experiențiez când fac terapie prin limbaj, că asta e ultima meserie pe care am învățat-o.
Iar terapia sufletului îi face bine și corpului.
Nu e OK batjocorirea lumii spirituale. Asta ține de secularizarea dură, de ateismul fundamentalist, și de lipsa de respect pentru sufletul omului.
Când Sf. Augustin zicea: „Iubește și fă ce vrei”, ne sugera o lume în care Libertatea mea și Responsabilitatea mea pentru sănătatea – de toate felurile – a celorlalți, rezultată din actele mele, conlucrează pentru stabilitatea și viața acestei lumi.
Când Malraux zicea că „Secolul XXI sau va fi religios, sau nu va mai fi defel”, se referea, înțeleg eu, cunoscându-i biografia, la respectul pentru nivelurile spirituale ale existenței, nicicum la fundamentalismul religios și la bigotism.
Era un francez de stânga, el. Chapeau!

.

14096587-dao-butterfly-flying-isolated-on-white-background-yin-yang-symbol

Advertisements

One thought on “Cugetări post-traumă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s