Șoc și Groază

Standard

*

„Filmand pentru un timp relativ indelungat un ecosistem forestier si vizionand filmul pe „repede” (pe foarte repede) vom incepe sa sezizam atrocitatile pe care le comit plantele unele impotriva altora.”
Tot pe internet, tot anonim, circulă și cugetarea asta, care m-a șocat un pic. 🙂

Așa să fie, oare? Nu cumva antropomorfizăm, forțând un alt gen de inteligență și de „conștiință” să intre în tiparele, în categoriile noastre? Nu cumva proiectăm propria „umbră” asupra naturii? Tot așa cum o proiectăm și asupra semenilor…
Unii vorbesc de generozitatea plantelor, care alimentează cu oxigen planeta, de suferința lor când sunt agresate de oameni…

Umbre întunecate sau umbre luminoase din sufletul nostru acoperă, cosmetizează demonic ori serafic, o ALTFEL de realitate. Pe care nu o prea înțelegem cu raționalitatea noastră morală. Mie așa mi se pare. 🙂 E vorba de o lume transpersonală, mai aproape de cea explorată de  Grof, în cercetările sale cu LSD.

PS. Am văzut multe filme despre comportamentul plantelor. Sunt ALTCINEVA. De admirat, de respectat, mai puțin, chiar de loc, de antropomorfizat. Mai cred că nu le suntem cu nimic superiori și că nu le facem o onoare comparându-le cu noi.

chamaedrys-424906_640

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s