Nu gândești ca mine, Prostule!

Standard

 

oaianeagra-alb

*

Există oameni pentru care orice idee opusă ideilor lor este o prostie.
În loc să ceară lămuriri pentru a putea înțelege mai bine ceea ce poate nu au reușit să priceapă  dintr-o exprimare mai succintă, „desființează” interlocutorul.
Ei nu pot participa la ceea ce Paul Cornea numea o negociere de sens. Nu sunt capabili să construiască noi supoziții asupra realității împreună cu oponenții lor. Nu sunt capabili de cooperare, deși vorbesc uneori – mecanic – de win-win. 
Se declară incompatibili cu cei care nu le preiau obedient ideile, fiindcă au alte păreri despre realitate. Astfel de oameni e bine, e de dorit, să nu ajungă șefi de școală.

Într-o văgăună de Internet, anonimi, sunt mai puțin nocivi, deși, și de aici, pot împroșca cu venin un spațiu cultural: un blog, subsolul unei reviste. De fapt, anonimatul le permite uneori ceea ce spațiul public al realității le-a refuzat cândva, pentru că cineva s-a sesizat și a luat măsuri de îndepărtare a lor dintr-un loc unde puteau face mult rău: o revistă, o instituție de învățământ etc. Acum, ei îi critică murdar, din grota lor, pe intelectualii  care performează în aceste spații.

Genii cu hachițe, cum i-a numit, inspirat, cineva cu mult simț al umorului. Hachițele lor geniale pot produce însă argumente ad hominemcalomnii abjecte. Și atunci nu mai e de râs. E de igienizat. 🙂 Cu riscul de a părea un dictator, un totalitar, e de preferat să le trimiți producțiile la moderare și la trash.

 

*

cos-gunoi-metal 20l.jpgbig

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Nu gândești ca mine, Prostule!

 1. Cineva, psihologul Cătălina I, comentează, pe FB: „Da. Problema este că au o mulțime de complexe de inferioritate si ies în față cu complexele de superioritate. “Nu gândești ca mine? Esti prost! … Incredibil! Cum poți să spui asa ceva?…”. “Principiul lor de viață” este “Să moară capra vecinului”.
  Unlike · Reply · 1 · 21 mins

  Catalina I Prin asemenea atitudini, arată ce viață plină de umilință au avut.
  Unlike · Reply · 1 · 17 mins”

  POSIBIL, foarte posibil și foarte trist. 😦 Pentru el, pentru noi.

 2. Adastă în spamul meu cineva despre care bănuiesc eu că s-a recunoscut în acest portret-robot.
  Îi promit că îi public aici comentariile dacă: 1. își schimbă nick-name-ul compromis în tot internetul și 2.conversează cu amenitate. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s